Nibud: Leerdoelen voor financiële zelfredzaamheid

Programma Financiële Educatie

Het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) is een onafhankelijk kennis- en adviescentrum op het gebied van financiën. Al sinds 1979 ontwikkelen, verzamelen en vertalen ze kennis met het doel te laten zien wat financieel kwetsbare situaties zijn en hoe die verbeterd kunnen worden. Het voorkomen van geldproblemen is hun doel. In opdracht van Wijzer in geldzaken heeft Nibud een online Programma Financiële educatie ontwikkeld. Het is een online omgeving met als doel de deskundigheid van mbo-docenten te bevorderen op het terrein van financiële educatie. Het programma biedt een duidelijk beeld van wat mbo-studenten moeten kunnen en weten op het gebied van geldzaken. Voor de docent vormt het programma de basis waaruit men zelf de meest recente kennis van de diverse thema’s en onderwerpen kunt verwerven. Toegang tot de cursus is gratis. Het enige wat je als docent moet doen is een account aanmaken voor de online academie van het Nibud.

Account Nibud aanmaken

Competenties voor financiële redzaamheid

Het Nibud heeft in 2023 de competenties herzien met betrekking tot de kennis en vaardigheden waarover mensen zouden moeten beschikken om goed met geld om te kunnen gaan. De competenties zijn voldoende inkomsten verwerven, financiële zaken kunnen organiseren, verantwoorde besteding van geld en voorbereid zijn op de toekomst. Deze competenties zijn vertaald naar meetbaar en zichtbaar gedrag dat bijdraagt aan financiële redzaamheid, ofwel het vermogen om financiële kennis en vaardigheden toe te passen op persoonlijke doelen en situaties. De Nibud-competenties zijn de basis en leidraad voor trainingen, handreikingen en checklists. Dus ook voor het programma Financiële Educatie voor mbo-docenten.

Leerdoelen voor jongeren

Naast de competenties voor volwassenen, heeft het Nibud leerdoelen voor omgaan met geld voor jongeren ontwikkeld. Deze leerdoelen zijn beschreven voor vier verschillende leeftijdscategorieën. De categorie die beschreven wordt voor jongeren van 15 t/m 17 jaar kunnen interessant zijn voor mbo-docenten.  De leerdoelen beschrijven wat de jongeren zouden moeten kennen en kunnen om uiteindelijk als zelfstandige volwassene niet in financieel problematische situaties terecht te komen. De Nibud-leerdoelen geven duidelijk weer welk leerproces jongeren (zouden moeten) doormaken als het gaat om het goed leren omgaan met geld en sluiten naadloos aan op de Nibud-competenties voor financiële redzaamheid.

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*