Op veel scholen is behoefte aan meer informatie over de wettelijke burgerschapsopdracht en hoe die goed te borgen. Scholen zijn volgens het Onderzoekskader van de Inspectie van het Onderwijs verplicht om doelgericht en samenhangend burgerschapsonderwijs vorm te geven dat gericht is op de leerlingpopulatie van de school. Waar kijkt de Inspectie van het Onderwijs naar als het gaat over doelgericht en samenhangend burgerschapsonderwijs? En wat zien zij op scholen gebeuren? In dit webinar gaat de onderwijsinspectie op deze twee hoofdvragen in.
Bekijk hier de veelgestelde vragen (FAQ)
Timestamps:
Anne Bert Dijkstra werkt als strategisch inspecteur en programmaleider bij de Inspectie van het Onderwijs. Hij is verantwoordelijk voor de kwaliteit en het functioneren van het inspectietoezicht op het sociale domein, waar bevordering van burgerschap onderdeel van is. Hij is als bijzonder hoogleraar verbonden aan de Universiteit van Amsterdam en expert op het gebied van schooleffectiviteit rond burgerschap en meting van burgerschapscompetenties. Hij was onder meer programmaleider van de Nederlandse ICCS-onderzoeken naar burgerschap in 2016 en 2022 en de peilingsonderzoeken burgerschapsonderwijs in 2020 en 2021.
Reinout Boxman werkt als inspecteur bij de Inspectie van het Onderwijs en is een van de specialisten binnen de expertisegroep burgerschap. Hij is daarnaast medeverantwoordelijk voor de kwaliteit en het functioneren van het inspectietoezicht op het sociale domein, waar bevordering van burgerschap onderdeel van is. Reinout heeft een sociologische achtergrond en heeft jarenlang gewerkt als docent maatschappijleer en maatschappijwetenschappen.
Alexandra Bronsveld is één van de adviseurs van het Expertisepunt Burgerschap. Als adviseur helpt ze je graag om de volgende stap te zetten in het doelgericht en samenhangend vormgeven van burgerschap op jullie school. Het advies van onze adviseurs gaat bijvoorbeeld over professionaliseringstrajecten, methodieken of andere ondersteunende instrumenten die voor jouw school relevant zijn. Wil je gebruikmaken van één van onze adviseurs? Bekijk dan deze pagina voor meer informatie of vul hier het aanvraagformulier in.
Het webinar ‘Naar goed burgerschapsonderwijs‘ van de Inspectie van het Onderwijs, biedt concrete handvatten voor scholen om invulling te geven aan de wettelijke eisen rondom burgerschapsonderwijs. Belangrijke thema’s die aan bod komen zijn: doelgerichtheid, samenhang en herkenbaarheid van het onderwijs. Praktijkvoorbeelden worden gedeeld door Marjo van IJzendoorn (schoolleider voortgezet onderwijs) en Stefan van der Weiden (directeur basisonderwijs). Inspecteurs Daphne Lodeweges en Reinout Boxman geven inzicht in het toezicht op burgerschap.
Het rapport ‘Verkenning instrumenten opbrengstgericht burgerschapsonderwijs‘ inventariseert beschikbare meetinstrumenten voor het evalueren van burgerschapscompetenties bij leerlingen. Het doel is om scholen inzicht te geven in tools die helpen bij het in kaart brengen van kennis, houdingen en vaardigheden op het gebied van burgerschap. De studie concludeert dat er momenteel slechts een beperkt aantal geschikte instrumenten beschikbaar is en benadrukt de noodzaak voor verdere ontwikkeling en aandacht op dit gebied.
In de podcast ‘Wat vraagt de nieuwe burgerschapswet van scholen?‘ gaan Anne Bert Dijkstra en Laurens de Croes van de Onderwijsinspectie in gesprek met basisschooldocent Rozerin Top en Rob Aarts, directeur in het voortgezet onderwijs. Ze bespreken het begrip burgerschap, het belang van burgerschapsonderwijs, de nieuwe wettelijke eisen en hoe de inspectie toeziet op de naleving hiervan. De podcast biedt scholen praktische handvatten om aan de slag te gaan met burgerschapsonderwijs.