Lees het volledige artikel op de website van de VO-Raad
“We brengen het gemeenschapsgevoel verder”
Hinke Brinkman, afdelingsleider op het Spinoza Lyceum, vertelt dat het tegengaan van polarisatie op haar school lastig is, door de constante maatschappelijke ontwikkelingen. Mensen hebben sneller een mening, waar ze geen tegengeluid op willen horen. Ook trek men informatie sneller in twijfel. “Jongeren krijgen dit allemaal mee als voorbeeld en volgen het gedrag dat zij vanuit huis, op straat, in de politiek of in de (online) media zien. En dit komt terug in de school.”
Om dit tegen te gaan is het belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven gaan, zowel met leerlingen als met ouders. Voor leerlingen gaat het erom dat ze de kans krijgen om ervan te leren, zonder dat wij veroordelend zijn. “Je kunt niet verwachten dat leerlingen meteen al weten wat ze wel en niet mogen zeggen of doen.” Voor leraren investeren we in het voeren van gesprekken over gevoelige onderwerpen, maar vaak lukt het al wel. Ook draagt de schoolleiding uit dat polariserende uitspraken en gedrag niet worden geaccepteerd, om het goede voorbeeld te geven.
Hinke vertelt hiernaast over het betrekken van de omgeving in de aanpak van polarisatie. Ze bellen als school bijvoorbeeld ouders op om hen te vragen contact op te nemen als er iets speelt. Met omgeving scholen hebben de schoolleiders een groepsapp, zodat ze snel kunnen handelen als er iets gebeurt. Om polarisatie te bestrijden gaat het tenslotte om het bevorderen van de gemeenschapszin. “Investeren in de school als gemeenschap, in het gevoel van verbondenheid met de school en met elkaar, daar ligt echt een kans.” Dit wordt bevorderd door leerlingen in contact met elkaar te brengen, bijvoorbeeld tijdens een iftar of een kerstontbijt. Verder dragen Dalton-uren bij aan een gevoel van verbinding, want daar zitten leerlingen van mavo tot gymnasium uit alle lesjaren samen in de klas zitten.
Dit praktijkvoorbeeld is de derde in een reeks over de aanpak van polarisatie op scholen, geschreven door de VO-raad.