Lees het volledige artikel op de website van de VO-Raad
Moeilijke gesprekken op een grootstedelijke school: “Werk aan een goede relatie met de klas, ken je positie en kies een geschikte werkvorm”
Jonas Vergeldt, leraar op Descart en verbonden aan de onderzoeksgroep Dialoog+, specialiseert zich in het omgaan met polarisatie in de klas. Hij merkt dat er polarisatie in zijn klas kan ontstaan bij veel verschillende thema’s, van vaccinaties tot gender en internationale kwesties.
Om de moeilijke gesprekken over deze thema’s in de klas te kunnen voeren is het volgens hem belangrijk om te zorgen voor een goede relatie. Volgens Jonas gaat het om het kennen, zien en spreken van leerlingen. Een veilige sfeer en positieve bekrachtiging zijn essentieel. Daarnaast gaat het vooral om hoe een gesprek wordt gevoerd, niet alleen om de inhoud. Toch is begrenzing op de inhoud soms nodig, bijvoorbeeld bij discriminerende uitspraken. Ook benoemt hij de noodzaak van het goed kennen en inzetten van je eigen positie als docent.
Er zijn volgens Jonas verschillende werkvormen om gesprekken te voeren in de klas over ingewikkelde onderwerpen, waarmee je een klas ook kunt trainen om steeds moeilijkere gesprekken te voeren. Het is het moeilijkst om gesprekken over onderwerpen die leerlingen in hun identiteit kunnen raken, klassikaal te voeren. “Je kunt dat beter niet doen, dan op een slechte manier.”
Dit praktijkvoorbeeld is de eerste in een reeks over de aanpak van polarisatie op scholen, geschreven door de VO-raad.