DaCapo College, Sittard

Datum toegevoegd: 28 maart 2025
  • Sector VO
  • Categorie Praktijkvoorbeelden
  • Aanbieder VO-Raad

Lees het volledige artikel op VO-raad.nl

“Je moet kennismaking bewust organiseren” 

Op de hoofdlocatie van het DaCapo College met vmbo-leerlingen wordt sinds een paar jaar ook lesgegeven aan 200 eerste opvang anderstaligen (EOA) leerlingen. Dit veroorzaakte initieel wat moeilijkheden. “Deze leerlingen kwamen in ons gebouw terecht, maar er was toen sprake van een schooltje binnen een school”, zo vertelt Tim Bominaar, conrector vmbo op de school. Taalbarrières en onbekendheid zorgden voor onbegrip tussen vmbo- en EOA-leerlingen. Dit leidde soms tot spanningen, negatieve houdingen en incidenten. Hierdoor liep het gevoel van veiligheid snel terug op de school en is de school gaan investeren in kennismaking.

Voor leraren werd er een studiedag georganiseerd waarbij het doel was om begrip te kweken. Op deze dag werd de lunch georganiseerd door de ouders van nieuwkomersleerlingen, wat ook bijdroeg aan begrip voor deze groep. Aan de ouders van vmbo-leerlingen werd aangegeven dat ze bij vragen langs mochten komen, waar bijvoorbeeld de ISK-vleugel aan ze werd laten zien. Verder brengt DaCapo dit thema niet actief onder de aandacht, omdat ze willen uitstralen dat het een normale situatie is, dat verschillende groepen leerlingen bij elkaar zitten.

Ook wordt er aandacht besteedt aan de kennismaking tussen leerlingen onderling. De dialoog tussen hen, ook over gevoelige onderwerpen, wordt begeleid door leraren. Er is hierbij ruimte voor alle kanten van een verhaal. Het DaCapo College zorgt ervoor dat leraren goed voorbereid zijn op het voeren van dialogen, het begeleiden van leerlingen in deze gesprekken en het eventueel omgaan met spanningen. Wat verder bijdraagt aan onderlinge kennismakingen, is dat de schoolactiviteiten – zoals de carnavalsviering of sportdag – met vmbo- en EOA-leerlingen georganiseerd worden. Aanvullend kunnen EOA-leerlingen via een ‘LOB-carrousel’ elke maandagochtend lessen volgen in het reguliere vmbo.
“Het kost wel enige tijd voor je enigszins begint te merken dat je aanpak werkt”, onderstreept Tim. “Wij zagen ook niet binnen een half jaar resultaat.”

Dit praktijkvoorbeeld is de tweede in een reeks over de aanpak van polarisatie op scholen, geschreven door de VO-raad.

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je net als 7200 andere
onderwijsprofessionals in voor
onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*