Sinds de wedstrijd van Ajax tegen de Israëlische club Maccabi Tel Aviv is het onrustig geweest in de hoofdstad. In Den Haag kwam het tot een kabinetscrisis die uiteindelijk is afgewend. Deze gebeurtenissen leiden ook tot onrust op scholen. Hierover zijn verschillende nieuwsartikelen verschenen, waarbij docenten en schoolbestuurders ingaan op wat deze onrust met hen en hun leerlingen en studenten doen. Een (klein) overzicht van deze nieuwsberichtgeving is hier terug te vinden.
Op scholen:
- “Den Haag moet dimmen”, vinden Amsterdamse docenten. Docenten in Amsterdam vertellen hoe ze alle zeilen bij moeten zetten om de onrust in de klas te beperken en het goede gesprek aan te blijven gaan met elkaar. Bekijk ook de uitzending van Nieuwsuur van 16 november, waarin deze docenten aan het woord komen via deze link.
- Joodse Amsterdammers zijn ongerust, maar ook kritisch op kabinetsplannen. In Buitenveldert, een wijk in Amsterdam Zuid met een aanzienlijke Joodse gemeenschap, is de spanning bijna voelbaar op straat. Er patrouilleren meerdere jeeps van de marechaussee bij drie Joodse scholen. Zodra je iemand probeert aan te spreken steekt de privé-beveiliging van de scholen daar een stokje voor. Bij een school grijpt de directeur in tijdens een gesprek met een leraar.
- Brief van groot schoolbestuur in Brabant aan premier: “De toon en inhoud van het politieke debat in Den Haag verzieken de sfeer in de klas”. Dat vindt Jos Kusters, voorzitter van de Raad van Bestuur van Ons Middelbaar Onderwijs. Docenten en leerlingen ervaren volgens hem ‘een gevoel van sociale onveiligheid’. Kusters wijst erop dat de tolerantie en verbinding in het onderwijs onder hoge druk staan. “Laten we met elkaar koesteren dat we een multiculturele gemeenschap zijn waarin we met respect met elkaar omgaan en iedereen er mag zijn. Wij rekenen op u”, zo schrijft hij in een brief aan premier Dick Schoof.
Algemeen:
- Burgemeester Halsema over het geweld in haar stad. De burgemeester van Amsterdam vertelt in Nieuwsuur over de nasleep van de onrust in haar stad. “De Haagse kwalificaties zorgen voor meer verdeeldheid in de stad”, zegt Halsema.
- Directeur Karen van Oudenhoven van het Sociaal en Cultureel Planbureau stelt op grond van onderzoeksbevindingen dat het gevaarlijk is om de gedragingen ‘van een kleine groep die de straat op gaat en geweld gebruikt tegen Israëlische supporters’ te benoemen als ‘mislukte integratie’ van een hele bevolkingsgroep. Lees het artikel hier.
- De Marokkaans-Nederlandse schrijver Abdelkader Benali vertelt in een interview met de Volkskrant vertelt de schrijver wat de onrust in de stad met de Marokkaanse gemeenschap doet en hoe hij wil blijven strijden voor verbinding. Lees het artikel hier.
- Lector burgerschapsonderwijs Hessel Nieuwelink deelt via LinkedIn een artikel dat is verschenen in het NRC over hoe je met je kinderen kan praten over de gebeurtenissen in Israël en Palestina. Lees het hier.