Bij mij thuis lezen we elke avond voor het slapengaan. Bij mij thuis kun je heel ver boven de stad uitkijken. Bij mij thuis vieren we het Suikerfeest. Bij mij thuis wonen twee mama’s. Bij mij thuis eten we elke vrijdag patat. Bij mij thuis zijn alle deuren breed genoeg voor de rolstoel van mijn broertje. Hoe is het bij jou thuis? Wat maakt jouw huis een thuis? Bij iedereen is het thuis anders. We kunnen zo veel van elkaar leren, lees mee!
Tijdens de Kinderboekenweek komen leerlingen in aanraking met burgerschapsthema’s als identiteit en diversiteit. Leerlingen ontwikkelen inzicht in overeenkomsten en verschillen tussen en binnen identiteiten, waarover ze vervolgens in gesprek kunnen gaan. Denk hierbij aan: andere geloofsovertuigingen, andere gezinssamenstelling, andere normen en waarden, etc. De school dient als oefenplaats voor het omgaan met diversiteit en inclusie. Om hier vorm aan te geven, betrekt de school hier de omgeving bij, in dit geval de woonomgeving. Leerlingen leren over en ontmoeten mensen met andere achtergronden, mogelijkheden en oriëntaties dan hen vertrouwd zijn. Dit kan het empathisch vermogen van leerlingen versterken.
Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek ‘Bij mij thuis’, in alle vormen, verschillen en gelijkenissen. Boeken wakkeren het gesprek aan om te vertellen over thuis en zijn een onuitputtelijke bron van verschillende gezichtspunten. De Kinderboekenweek vindt plaats van 4 tot en met 15 oktober 2023.
Sanne Rooseboom schrijft dit jaar het Kinderboekenweekgeschenk. Yvonne Jagtenberg maakt dit jaar het Prentenboek van de Kinderboekenweek. Iven Cudogham schrijft het Kinderen voor Kinderen-lied.
Meer informatie over de schrijvers vind je hier.