Hoe snel vormen we een oordeel over anderen? En beseffen we wat dat met iemand doet? Dit is het thema van de theatervoorstelling JUDGE, waarmee zes derdejaarsstudenten van Podiumacademie Twente langs scholen trekken. Onder begeleiding van theatermaker Nadieh Graumans-Tigchelaar maakten ze een voorstelling over judging: het (voor)oordelen van anderen, bewust of onbewust.
JUDGE is het resultaat van een acht weken durend proces, waarin de studenten veel gesprekken voerden – met elkaar en met mensen in hun omgeving. Wat betekent judging? Is het altijd negatief, of kan het ook een andere kant hebben? Vanuit deze gesprekken ontstonden de personages en scènes.
De voorstelling werd in november 2024 in Almelo gepresenteerd en wordt sindsdien op middelbare scholen opgevoerd. In JUDGE spelen de acteurs herkenbare personages, zoals een jonge vrouw die zich niet wil laten beïnvloeden door anderen en liever met rust gelaten wordt.
Tijdens de voorstelling krijgt het publiek een actieve rol. Na een scène verkleden de acteurs zich als rechter en vragen ze de studenten in het publiek om een oordeel als jury. Is er sprake van judging? Met bordjes ‘schuldig’ en ‘onschuldig’ mag iedereen zijn mening geven die vervolgens wordt besproken. Zo komt ook het open gesprek op gang over (ver)oordelen, en wat de impact daarvan is. De eerste reacties uit schoolklassen zijn positief. Jongeren blijken zich goed bewust van het fenomeen judging en denken er actief over na. Sommige schrikken ervan hoe snel ze een mening vormen.
De voorstelling is een initiatief van de Leonardus Stichting, die al vijf jaar theater met een maatschappelijk thema ondersteunt. De zes studenten spelen JUDGE in zo’n negentig klassen, verspreid over verschillende steden. Niet alleen de studenten leren ervan, ook de acteurs zelf doen waardevolle ervaring op.
Wil je JUDGE boeken voor je school? Neem dan contact op met theatermaker Nadieh Graumans-Tigchelaar via e-mail: ntigchelaar@rocvantwente.nl.