Bevrijdingsdag 2025 op school

02 april 2025

Volgens de nieuwe burgerschapsopdracht dient elke school haar onderwijs zo in te richten dat zij actief burgerschap en sociale cohesie op doelgerichte en samenhangende wijze bevordert. Het onderwijs richt zich herkenbaar op het bijbrengen van respect voor en kennis van de basiswaarden van de democratische rechtsstaat. Deze basiswaarden zijn verankerd in de Grondwet, maar ook in de universeel geldende fundamentele rechten en vrijheden van de mens. Vrijheid en gelijkwaardigheid zijn twee van de basiswaarden. Op Bevrijdingsdag staan we hier mede bij stil.

Wat is Bevrijdingsdag?

In Nederland is Bevrijdingsdag de bekende nationale feestdag waarop elk jaar de bevrijding van de Duitse bezetting wordt gevierd. De datum markeert voor Nederland het einde van de Tweede Wereldoorlog. Tijdens deze dag staan we niet alleen stil bij het einde van deze oorlog, maar ook bij de waarde van leven in vrijheid, gelijkwaardigheid en democratie. Dit jaar staan we stil bij 80 jaar vrijheid.

Bevrijdingsdag op school

Hoe besteed je als school aandacht aan deze dag? Waar vind je kwalitatief goede informatie en wat zijn geschikte leermiddelen? Hoe zet je de dag in voor je burgerschapsonderwijs, zodat de basiswaarden zichtbaar terugkomen in je onderwijspraktijk? Hieronder vind je een overzicht van leermiddelen en informatie om aandacht te besteden aan Bevrijdingsdag.

Expertisepunt Burgerschap

Sinds kort hebben we een pagina met leermiddelen: leermiddelen burgerschap. De leermiddelen zijn beschikbaar voor zowel het primair, voortgezet als gespecialiseerd onderwijs. Ook heeft de mbo-pagina veel lesmateriaal beschikbaar over vrijheid: informatiepagina: Vier de Vrijheid!

Een tijdje geleden brachten we ook ons magazine Burgerschap op school uit. Hierin staat een artikel met het Nationaal Comité
4 en 5 mei over 80 jaar vrijheid: 80 jaar vrijheid: praktische handvatten voor je lessen

Nationaal Comité 4 en 5 mei

Het Nationaal Comité 4 en 5 is een Nederlandse organisatie die de Nationale Dodenherdenking op 4 mei bij het Nationaal Monument op de Dam in Amsterdam en de Nationale Viering van de Bevrijdingsdag op 5 mei organiseert. Ze heeft ook enkele educatiepagina’s met geschikte leermiddelen en een aparte website genaamd ‘Denkboek’:

Netwerk Filmeducatie

Netwerk Filmeducatie zet zich naar eigen zeggen in om leerlingen door heel Nederland film te leren spreken. “Voor wie film spreekt gaat de wereld open.” Voor 4 en 5 mei heeft vrij een speciale pagina over oorlog en vrijheid.

Nieuwsindeklas.nl

Nieuws in de klas is het educatieplatform van NDP Nieuwsmedia. De volgende pagina gaat specifiek in op Bevrijdingsdag:

SLO

SLO biedt via haar vakportaal burgerschap educatief materiaal aan over democratische basiswaarden, waaronder vrijheid. “Burgerschap is de manier waarop mensen deelnemen aan de maatschappij. In Nederland is dat met respect voor elkaar, voor de democratie en de rechtsstaat en voor de vrijheden die iedereen heeft.”

HUMAN

HUMAN is een Nederlandse publieke omroep die programma’s maakt vanuit een humanistische visie. Via haar onderwijspagina ontsluit zij veel lesmateriaal. Specifiek over mensenrechten gaan de volgende pagina’s:

NPO Kennis

NPO Kennis is een multimediaal kennisplatform met geschikte video’s en bijbehorende informatie als basis voor je les. Zij maakte de pagina’s ‘Wat vieren we op Bevrijdingsdag?’ en ‘Hoe vieren we Bevrijdingsdag?

NOS Bevrijdingsjournaals

De NOS heeft veel Bevrijdingsjournaals die geschikt zijn als bronmateriaal voor je lessen. Zie daarvoor haar pagina ‘Bevrijdingsjaar’.

Andere Tijden

Andere Tijden is een Nederlands televisieprogramma dat historische onderwerpen behandeld. Een aantal van haar afleveringen gaan over de bevrijding van Nederland.

NOS Jeugdjournaal

Het NOS Jeugdjournaal heeft een item gewijd aan het laatste jaar van de Tweede Wereldoorlog en Bevrijdingsdag:

Blijf op de hoogte!

Schrijf je net als 7200 andere
onderwijsprofessionals in voor
onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*