Vacatures

Senior inhoudelijk medewerker Expertisepunt Burgerschap

(0,8 fte – 1 fte)

Wil je eraan bijdragen dat scholen voor leerlingen een veilige oefenplaats zijn voor deelname aan de democratische samenleving? Vind jij het belangrijk dat leraren en schoolleiders weten hoe ze kunnen bijdragen aan activerend en inspirerend burgerschapsonderwijs? Kom dan werken bij het team Expertisepunt Burgerschap van Stichting School & Veiligheid. Wij ondersteunen scholen bij het vormgeven van samenhangend en doelgericht burgerschapsonderwijs.

Wie zijn wij?

Het Expertisepunt Burgerschap ondersteunt scholen bij de wettelijke opdracht voor het burgerschapsonderwijs. Dit doet School & Veiligheid samen met de MBO Raad, SLO en ProDemos met ondersteuning van het ministerie van OCW. Onze expertise bieden wij aan scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs; door onder meer informatie en advies te geven en kennisuitwisseling te faciliteren. Wij richten ons met name op besturen, schoolleiders, coördinatoren en leraren.

School & Veiligheid zoekt een gedreven senior inhoudelijk medewerker met kennis en ervaring op het gebied van burgerschapsonderwijs in het funderend onderwijs.

Wat ga je doen?

Je geeft resultaatgericht uitvoering aan de werkzaamheden van het Expertisepunt Burgerschap. Dit doe je samen met een multidisciplinair team. Jouw activiteiten zijn erop gericht om scholen in het primair, voortgezet en speciaal onderwijs zo goed mogelijk toe te rusten als het gaat om de wettelijke burgerschapsopdracht. Daarnaast ben je een strategische gesprekspartner voor andere organisaties binnen en buiten het Expertisepunt Burgerschap.

Middelen die wij inzetten, zijn: leernetwerken, conferenties, webinars, podcasts en de website Expertisepuntburgerschap.nl. De website is uiteindelijk de vindplaats voor de antwoorden op alle vragen van scholen over burgerschapsonderwijs. Daarnaast kunnen onderwijsprofessionals onze helpdesk bellen of e-mailen en geven onze adviseurs kortdurend advies aan scholen. Je draagt bij aan de samenhang van en uitwisseling tussen deze activiteiten en vormt een belangrijke schakel tussen de programmamanager en de teamleden.

Hoe pak je dit aan?

Je bent samen met andere teamleden verantwoordelijk voor activiteiten zoals:

  • Voorbereiden van leernetwerken, webinars, podcasts, conferenties en themabijeenkomsten.
  • Faciliteren van de uitwisseling en dialoog tussen scholen, wetenschappers en aanbieders van lesmaterialen en scholingen op het gebied van burgerschap.
  • Signaleren van relevante ontwikkelingen voor het burgerschapsonderwijs. Plus het vertalen van signalen van scholen en onze partners naar het aanbod van het Expertisepunt Burgerschap.
  • Ontwikkelen van activiteiten waarin met scholen wordt onderzocht wat de concept- kerndoelen burgerschap voor hen kunnen betekenen in samenhang met de wettelijke burgerschapsopdracht.

Daarnaast:

  • Neem je deel aan overleggen met partners van het Expertisepunt Burgerschap.
  • Maak je voor activiteiten een plan van aanpak en een planning, en zorg je dat zowel intern als extern de juiste mensen betrokken en geïnformeerd zijn.
  • Stem je met teamleden en de programmamanager af over de aanpak, voortgang en inhoud van activiteiten.

Wat breng je mee?

Je hebt:

  • Een afgeronde opleiding op hbo- of universitair
  • Kennis van en ervaring met het thema burgerschap in het primair, voortgezet en/of speciaal onderwijs. Gezien de samenstelling van het team is kennis van en ervaring met het primair onderwijs een pre.
  • Oog voor posities en Je ziet waar kansen en gevoeligheden liggen. Jouw handelen kenmerkt zich door verbinding, samenwerking en doortastendheid.
  • Kennis en ervaring met politieke en maatschappelijke ontwikkelingen die van invloed zijn op het burgerschapsonderwijs. Je weet daarop te anticiperen en je kennis te benutten voor de organisatie.
  • Oog voor mogelijkheden en materialen om burgerschapsonderwijs te (helpen) versterken.
  • Kennis en ervaring met programmatisch en projectmatig werken.
  • Vanuit je inhoudelijke betrokkenheid oog voor de mogelijkheden van allianties en netwerken. Je draagt bij aan de intensivering van dit soort samenwerkingen.
  • Een visie op wat onderwijsprofessionals nodig hebben bij het vormgeven van het burgerschapsonderwijs.

Ons aanbod

Stichting School & Veiligheid is een landelijk werkende organisatie en telt ruim dertig gedreven medewerkers. Deze collega’s werken verdeeld over het Bedrijfsbureau, het Adviespunt voor scholen, de vakgroep Communicatie en de vakgroep Kennis & Allianties. Je maakt deel uit van de vakgroep Kennis & Allianties. Onder leiding van de manager is dit de afdeling binnen School & Veiligheid die het inhoudelijke deel van het werk uitvoert. Zo is de vakgroep zowel verantwoordelijk voor de kennisontwikkeling en vertaling daarvan naar bijvoorbeeld de inhoudelijke programmering van congressen en praktische handreikingen voor scholen, als het vertolken van de visie en aanpak van School & Veiligheid aan beleidstafels.

Je gaat aan de slag in het multidisciplinaire programmateam Expertisepunt Burgerschap. Dit team bestaat uit negen medewerkers, met inhoudelijke aansturing van een programmamanager.

Ons kantoor in Utrecht is onze uitvalsbasis, waar dagelijks een wisselend deel van de collega’s aanwezig is. Medewerkers werken een deel van hun werktijd vanuit huis. Voor deze functie is het van belang dat je op dinsdagen en vrijdagen regelmatig op kantoor kunt zijn.

Wij bieden je in eerste instantie een tijdelijke aanstelling van 1 jaar, met de mogelijkheid tot verlenging. Een indicatie voor het salaris is, afhankelijk van kennis, ervaring en netwerk, € 4.114,79 – 5.131,33 bruto op basis van een fulltime dienstverband. Je krijgt 8% vakantiegeld en 8,3% eindejaarsuitkering. Wij vergoeden je reiskosten volledig op basis van het OV. We hechten aan diversiteit binnen onze organisatie en geloven in de meerwaarde van verschillende perspectieven voor onze dienstverlening en organisatiecultuur. In de selectieprocedure nemen we dit expliciet mee.

Jouw sollicitatie

Heb je interesse in deze functie? Stuur dan je motivatie en cv vóór 9 januari 2025 naar info@schoolenveiligheid.nl. Zet in de onderwerpregel ‘vacature senior inhoudelijk medewerker Expertisepunt Burgerschap’. Wil je eerst meer informatie over de vacature? Dan kun je contact opnemen met Coen Gelinck (programmamanager Expertisepunt Burgerschap) via c.gelinck@schoolenveiligheid.nl of telefoonnummer 030 – 285 66 31. Let op: School & Veiligheid is wegens de kerstvakantie gesloten van 21 december t/m 5 januari 2025.

Meer over Stichting School & Veiligheid

School & Veiligheid is de expertiseorganisatie met kennis van het bevorderen van een sociaal veilig klimaat op school. Het is onze visie dat de schooltijd van leerlingen en studenten in het teken hoort te staan van samen ontwikkelen, ontdekken en leren. Zij komen het beste tot leren in een omgeving waar leerlingen en onderwijsprofessionals goed met elkaar omgaan en waar iedereen elkaar respecteert of leert respecteren. Vanuit deze visie ondersteunt School & Veiligheid al ruim 10 jaar scholen in het (speciaal) primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

Het is onze missie om leraren, schoolleiders en bestuurders te helpen om leerlingen en studenten het beste uit zichzelf te laten halen en te worden wie ze zijn. School & Veiligheid biedt informatie en deskundig advies over thema’s zoals discriminatie, pesten en seksuele diversiteit. Wij doen dat via onze verschillende websites, landelijke conferenties en publicaties. Daarnaast zijn wij een vraagbaak voor iedere onderwijsprofessional met een vraag over sociale veiligheid op school. Wij voeren onze werkzaamheden uit met ondersteuning van het ministerie van OCW.

 

Acquisitie stellen wij niet op prijs

 

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*