Politiek is ook voor kinderen

02 december 2022

Op dinsdag 22 november 2022 mochten kinderen uit groep 7 en 8 van basisscholen uit Woudsend, Arnhem, Nijmegen, Almere en Ede deelnemen aan het kindervragenuur. Vragen als ‘Kunnen wij in de toekomst snel en makkelijk aan een huis of flat komen?’ en ‘Wat gaat de regering eraan doen dat alles zo duur is?’ kwamen aan bod. Vera Bergkamp zat het vragenuur voor. Minister-president Mark Rutte en de ministers Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs), Karien van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid), Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) en Rob Jetten (Klimaat en Energie) deden mee aan het debat.

Foto’s ANP

Kritische vragen

De kinderen voelden de politici aan de tand over onderwerpen die hen bezig houden. De Nederlandse economie, huisvesting, klimaatverandering, onderwijs en internationale betrekkingen kwamen aan bod. Uit inzendingen van kinderen uit groepen 7 en 8 door heel Nederland werden vijf vragen geselecteerd. Dit jaar viel de keuze op de volgende scholen en vragen:

  • Bonifatiusschool uit Woudsend aan minister-president Mark Rutte:
    Waarom hebben we meer aandacht voor de oorlog in Oekraïne, dan voor de oorlogen in de andere of armere landen?
  • Heijenoordschool uit Arnhem aan minister Dennis Wiersma van Primair en Voortgezet Onderwijs:
    Ook na de loonsverhoging voor leerkrachten in het basisonderwijs en extra hulp in de klas, zijn er te weinig mensen die open staan om leerkracht te worden. Is de minister van plan daar iets aan te veranderen?
  • Basisschool De Hazesprong uit Nijmegen aan minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid:
    Wat gaat de regering eraan doen dat alles zo duur is?
  • Basisschool De Buitenburcht uit Almere aan minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening:
    Denkt u dat wij in de toekomst snel of makkelijk aan een huis of flat kunnen komen?
  • Veldhuizerschool uit Ede aan minister Rob Jetten van Klimaat en Energie:
    Wat gaan jullie de komende vier jaar doen tegen de opwarming van de aarde en tegen de plastic soep, zodat wij, als 9 tot 11-jarigen in een schone en prettige wereld kunnen leven, waar het leven weer betaalbaar is?

Het is belangrijk om kinderen inzicht te geven in de wording, werking en betekenis van de democratische rechtsstaat en in machtsvraagstukken. Daarnaast is het belangrijk dat kinderen een democratische houding ontwikkelen. Dit om de democratische cultuur in stand te houden.

Meer over het kindervragenuur lees je op Politiek is ook voor kinderen, blijkt in het Kindervragenuur (nos.nl) en Leerlingen voelen ministers aan de tand tijdens Kindervragenuur | Tweede Kamer der Staten-Generaal

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*