Leerlingen of studenten bereiden zich voor op hun plek in de samenleving. Deze samenleving vraagt veel van hen. Burgerschapsvorming helpt jongeren na te denken over hun plek in de samenleving en hoe ze die zelf kunnen vormen. Burgerschapsvorming staat de laatste jaren steeds meer in de belangstelling. Als burgerschapsdocent ontwikkel je burgerschapsonderwijs én evalueer je de burgerschapslessen die gegeven worden.
Je ontwikkelt in deze cursus producten voor de eigen onderwijspraktijk. Hierin laat je zien dat je opgedane kennis en inzicht van relevante burgerschapsthema’s kunt integreren. Oók ontwikkel je een persoonlijke en professionele visie op burgerschapsvorming. Je functioneert als expert als vraagbaak en co-creator bij het ontwikkelen van burgerschapsonderwijs op jouw school.
Deze cursus wordt Blended aangeboden. De vaste lesdag is dinsdag. Afwisselend worden de lessen online of op de Campus in Zwolle aangeboden. Elke vierde week vindt een workshop plaats op de Campus.
Daarnaast is er ruimte voor zelfstudie en contact met een po/ (v)mbo school voor het uitvoeren van opdrachten. Vanzelfsprekend kan dit ook je eigen werkplek zijn als je al een baan hebt in het onderwijs. Je werkt thuis aan beroepsproducten (educatief materiaal) en je reflecteert op jouw eigen ontwikkeling.
Het aantal contacturen is ongeveer 3 uur per week op de onlinedagen en 7 uur op de on-campusdagen. Ongeveer 16 uur per week werk je in de praktijk op een school waar je je bezighoudt met burgerschapsonderwijs.
Om deze cursus te kunnen volgen is het van belang dat je een leer/werkplek hebt. Tijdens de cursus leggen we constant de koppeling tussen lesstof en jouw dagelijkse praktijk. We werken vanuit een online professionele leergemeenschap waar we burgerschapsonderwijs gaan ontwikkelen en evalueren. Binnen je eigen organisatie verzorg je burgerschapsonderwijs of kun je het integreren.
Je ontvangt na afronding een certificaat van Windesheim.