Democratie, actualiteit en controverse in de klas

10 september - 15 oktober 2024
  • Duur 00:00 - 00:00
  • Organisator Universiteit van Amsterdam
  • Prijs € 225

Inhoud cursus

Veel docenten hebben vragen hoe ze goed om kunnen gaan met de actualiteit en met controversiële onderwerpen in de klas. Dit soort thema’s kunnen leerlingen motiveren, maar het kan ook tot gespannen situaties leiden in de klas. De oorlog tussen Israël en Hamas plaatste veel docenten dit najaar weer voor ingewikkelde dilemma’s en toont tegelijkertijd ook het belang van het nadenken over welke plek dergelijke gesprekken kunnen hebben binnen je eigen schoolvak. Leerlingen geven aan dat ze graag dergelijke thema’s bespreken, ook omdat het hen voorbereidt op de maatschappij. Dat past mooi bij de verplichtingen voor scholen ten aanzien van burgerschapsonderwijs. Maar wat wordt er precies van scholen en docenten verwacht? En hoe vertaal je dit naar het klaslokaal op een manier die past bij je eigen vak? In deze module ga je het abstracte onderwerp burgerschap concreet maken en verbinden aan vakspecifieke vaardigheden en inhouden. Je gaat ook zien dat het niet iets nieuws is en dat het vaak aansluit bij het huidige lesmateriaal.

Aan de hand van de twee subthema’s actualiteit en controverse krijg je concrete handvatten om burgerschap binnen je eigen vak en op je eigen school meer vorm te geven. Hierbij maak je gebruik van verschillen theoretische en praktische inzichten over burgerschapsonderwijs, lesgeven over actualiteit en omgaan met controverse. Je gaat gezamenlijk lesmateriaal ontwikkelen en delen. Deze inzichten en aanpakken gebruik je vervolgens om een eigen visie op burgerschapsonderwijs uit te werken.

De cursus wordt gegeven door Geerte Savenije, Thomas Klijnstra en Lutz Lohse, opleiders (geschiedenis, maatschappijwetenschappen en biologie) bij de eerstegraads lerarenopleiding van de UvA-ILO en onderzoekers op het gebied van controverse, actualiteit en desinformatie.

Voor wie?

Leraren van alle schoolvakken in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs.

Wanneer?

Vier dinsdagochtenden: 10 en 17 september, 1 en 15 oktober 2024.

Aanmelden

Meld je aan via opleidingscoordinator-ilo-fmg@uva.nl

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

"*" geeft vereiste velden aan

Selecteer één of meerdere sectoren*