Op 6 juni vinden voor de tiende keer de Europese verkiezingen plaats. Tijdens deze verkiezingen kiezen de burgers van de 27 lidstaten wie hen mag vertegenwoordigen in het Europees Parlement. De aanloop hier naartoe is een goed moment om op school dit thema te behandelen in het kader van burgerschap. Op deze pagina vind je een overzicht van alle informatie die je hiervoor kunt gebruiken.
Op de website van het Europees Parlement vind je algemene informatie over het belang van stemmen en hoe deze verkiezingen werken.
Verder heeft het Europees Parlement handige explainers die je in de klas kunt laten zien. Hierin wordt verteld wat de rol is van de leden van het Europees Parlement en waarom het belangrijk is om hierop te stemmen.
Explainers Europese verkiezingen
Onderstaande toolkit biedt verschillende mogelijkheden om Europa op een interactieve manier dichter bij je leerlingen te brengen. Je vindt er o.a. lesmateriaal, thematische modules en audiovisueel materiaal waarmee je relevante onderwerpen kunt aansnijden, debatten op gang kunt brengen en met je leerlingen aan de slag kunt.
Educatieve toolkit Europees Parlement
ProDemos legt uit wat de spelregels zijn van de democratie en de rechtsstaat en laat zien wat je zelf kunt doen om invloed uit te oefenen, bijvoorbeeld dus door te stemmen in de Europese verkiezingen. Zij hebben op hun website algemene informatie staan over het Europees Parlement en de aankomende verkiezingen
Ook hebben zij lesmateriaal om met leerlingen aan de slag te gaan:
Quiz: Wat weet jij van de Europese politiek?
Krachtenveld: vul de onderlinge verhoudingen tussen de instituties in
AI in de EU werkvorm 1: leerlingen maken zelf een voorstel voor de regulering van AI
AI in de EU werkvorm 2: een inhoudelijk debat over AI en hoe de Europese Unie daar invloed op kan uitoefenen
Verder biedt ProDemos ook een gastles aan waarin leerlingen leren waarom de verkiezingen er zijn, over welke thema’s de EU beslissingen neemt en krijgen ze ruimte om zelf aan te geven welke politiek-maatschappelijke problemen behandeld moeten worden. Kijk hier voor het complete overzicht van ProDemos.
In deze gratis gastles van het Ministerie van Buitenlandse Zaken staat uitwisseling van ervaringen, meningen en ideeën over Europese onderwerpen centraal. ‘EU Back to School’ is bedoeld om de leerlingen bewust te maken van de Europese Unie door in te gaan op actuele thema’s. Meer informatie vind je hier.